čtvrtek 23. července 2015

Maringotka - rekonstrukce

A je to tu. :) Maringotka stojí na svém místě a nás čeká plánování rekonstrukce. Máme pocit, že se nám naše "seznamy" osvědčily, takže i tentokráte usedáme nad papír a vymýšlíme, jak bychom si to ideálně představovali.

Pokud by někoho zajímali bližší postupy, jak jsme co dělali nechť se na nás obrátí emailem nebo v komentáři. Tady budeme popisovat pouze výčet toho, co jsme všechno dělali, nikoli jak, jelikož to by bylo na malou příručky - Zveleb si svou maringotku! :)

Co bychom chtěli mít v maringotce?

  • Teplá a studená tekoucí voda  
  • Co největší pracovní plocha linky
  • "Bio stůl" - místo pro odšťavňovač, pekárnu, jogurtovač, Herboldu (náš křeččí domácí mazlíček) atd.
  • Sprchový box
  • Umyvadlo
  • Jídelní stůl pro 2 osoby
  • Šatní skříň 
  • Botník
  • Postel s úložnými prostory nad i pod
  • Krbová kamna
  • Sporák s troubou
  • Lednice

Co se do maringotky vejít nemusí?
  • Toaleta
  • Pračka - poohlédneme se po nějaké veřejné prádelně

Jak to všechno do té malé maringotky umístit? 

Kreslili jsme, mysleli jsme a vymysleli. Nábytek bude veškerý na míru, stejně jako kuchyňská linka, bio stůl i jídelní stůl. Jen okna, sprchový box, umyvadlo a sporák budou dopředu koupené. 

A jak ta naše rekonstrukce začala?

V maringotce bylo spousta starého nábytku a spotřebičů, takže nejdříve proběhla řádná debordelizace. Když byly rozmontované všechny postele, rozložená linka, veškerý nábytek odvožen do sběrného dvora a na nás ze všech stran koukal jen sololit, tak přišla fáze výměny oken. Původní okna byla z vlakového vagónu. Na stavebním bazaru www.stbharfa.cz jsme objevili krásná plastová okna, která odpovídala i velikosti, kterou jsme chtěli, tak byly naše. 

Vyklízení maringotky

Nová okna

A už je hotovo
 
Máme nová okna a zbytky starého nábytku :)

Po výměně oken následovaly rozvody vody, kterou jsme přivedli přes čerpadlo až do maringotky. Vzhledem k tomu že jsme se rozhodli i pro vodu teplou, tak jsme pořídili malý chalupářský 15l bojler a bohatě to pro dva lidi stačí. Po rozvodech vody, následovala elektřina - zásuvky, vypínače, světla. Komín se musel uzpůsobit krbovým kamnům. Když už bylo všechno rozvedeno, tak hurá na podlahu a obložení. Nakoupili jsme spousta balíků palubek - měřili, řezali, bouchali, až to to najednou začalo vypadat jako krásná místnost v nějaké horské chaloupce. Když se maringotka zahalila do palubkového hávu, tak ještě všechno alespoň dva krát natřít než se začne vyrábět kuchyň a jiný nábytek. 

Tady se to bude spinkat :)
Na bazaru jsme koupili plynový sporák, který Michal předělal tak, aby si rozuměl s propan butanovou lahví a ledničku. Nakonec se nám podařilo do linky zakomponovat i pračku. Nemáme kanalizaci, septik ani jímku, takže veškerá odpadní voda jde do trativodu. Používáme ekologické prostředky jak na praní, mytí nádobí, tak mytí sebe, abych neničili přírodu ani náš  jediný vodní zdroj. 

Linka je na světě


Na fotce je krásně vidět, jak je vyřešena "infrastruktura". Bojler je zasunut v lince za sprchovým boxem, teplá voda vede, jak do boxu, umyvadla tak dřezu. Smontoval sprchový box byl vcelku oříšek, jelikož se ukázalo, že je mírně vyšší nežli strop maringotky, ale i s tím si české šikovné ručičky poradily a nyní na box nedáme dopustit. Po dokončení linky a vodního hospodářství přišly na řadu kamna, jakožto jediný zdroj tepla. 


Už je i čím topit
Posléze se ukázalo, že i sporák s troubou jsou velmi dobrými zdroji tepla. Vzhledem k velikosti maringotky se dá pěkně vytopit i během vaření večeře. V létě když je venku 30 stupňů, v maringotce 35 stupňů, tak se uchylujeme k studené kuchyni.:) Jak jsme se zabydlovali, si ukážeme příště.:)










4 komentáře:

  1. Dobrý den! Už je příště? :-D Jestli je pokračování?

    OdpovědětVymazat
  2. Zdravím, fandím, sbiram inspiraci a šetřím... jsme 2 - mama a 3lety syn a plánujeme vlastní bydlení v nejakem starém sadu ci zahradě... s hlidanim deti v "zahradním detskem klubu"..maringotka se jevi jako zatim nejideálnější reseni :) Dekuji za inspiraci :)

    OdpovědětVymazat
  3. Já si nedokážu představit, že bychom měli žít v maringotce. Na letní bydlení klidně, ale celoročně bych to asi nezvládla. V létě jsme hodně venku a domů chodíme jen přespat, takže to bych klidně chodila do maringotky. Přes zimu, když jsme víc doma, tak by mi asi vadilo, že kolem sebe nemám dost místa. Večer si s manželem v zimě sedneme ke krbovým kamnům a užíváme si klidné večery.

    OdpovědětVymazat
  4. Zdravím,
    bydlíte stále v maringotce?
    Ten sprchovací kout by šel vyřešit líp. Jinak vnitřek na pohodu.
    Ať žijí maringotky.
    Milda z Moravy

    OdpovědětVymazat